Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Tibor Kárpáti (Madžarska), razstava ilustracij

NLB Galerija Avla, Trg Republike 2, Ljubljana

6. marec 2014 — 8. maj 2014

Tibor Kárpáti je madžarski grafični oblikovalec in ilustrator, rojen leta 1978. Študiral je na Univerzi Moholy-Nagy za umetnost in oblikovanje v Budimpešti, kjer je leta 2003 diplomiral iz grafičnega oblikovanja, leta 2006 pa doktoriral. Med študijem se je kot erazmusov štipendist eno leto izpopolnjeval na milanski akademiji za likovno umetnost Brera. Med njegove naročnike spadajo Univerza v Udinah in revije in publikacije, kot so The New Yorker, The Boston Globe, Golf Digest, 3x3 Magazine, MIT Technology Review, Éditions MeMo, Callicéphale Éditions, madžarska revija The Room, svoja dela pa je objavljal tudi v številnih drugih publikacijah, kot so GQ, Wired, Architectural Digest, Glamour, W Magazine, Details, Self, Bon Appetit, Vogue, Allure, Axis in 2+3D Magazine. Njegove ilustracije so bile vključene v zbornik Icons of Graphic Design, ki sta ga uredila Steven Heller in Mirko Ilić. Slovi predvsem po interpretacijah otroških pravljic in mestnih krajin, ki jih je razstavljal v številnih državah, med drugim na rodnem Madžarskem, v Belgiji, Franciji in v ZDA. Kárpáti je za svoja dela na Madžarskem prejel več nagrad, med drugim diplomo za najlepšo madžarsko knjigo 2013 in nagrado IBBY za ilustratorja leta 2013.


Istvan Banyai, priznani ilustrator, je ob Kárpátijevem delu zapisal naslednje: 

 

Če želite narisati kvadrat, držite tipko shift in hkrati diagonalno vlecite, dokler vogali ne bodo zaobljeni! Takšen je princip Tiborja Kárpátija, umetnika, ki dela s piksli. Lahko bi rekli, da njegova dela izzivajo z razgaljanjem, saj so razstavljena do osnovnih gradnikov ... njegovo temeljno orodje je namreč piksel.

V njegovih rokah kvadrat postane zaobljen kot piktogram. Tibor Kárpáti je madžarski grafični umetnik, eden prvih, ki je eksperimentiral s samoomejevanjem medija, ga zgostil do same srčike, hkrati pa obliko in vsebino prenesel iz niti tapiserije na številko, na elektronski pisk, in pri tem ves čas skrbel, da pripoved teče dalje. Je namreč otrok Matrice v naši računalniški dobi, digitalna generacija. Od pravljice do bankrota ... s svojim slogom lahko prenese kakršno koli sporočilo, pa naj bo njegov naročnik revija The New Yorker ali založnik otroških knjig ... ali Citibank. Je igriv in dekorativen ... zadane bistvo in na absurden način pokaže, kako smo omejeni na interakcije, ki trajajo nanosekundo ... na sončne zahode, ki minejo v trenutku ... na hitro hrano in sladkarije brez sladkorja ali v našem binarnem vesolju večinoma na ničle in morda (če je naš srečen dan) celo kakšno enko! V njegovem prevodu se naš fragmentaren, zmeden obstoj zdi nekoliko poetičen ... s čimer razbije monotonost in pokaže drobne znake življenja v naši vsakodnevni rutini v slogu podatkovnih obrazcev! Priznajmo si, svet, ki smo si ga odredili, je »kvadraten«, in Kárpáti nam drži zrcalo! Milostljiv in igriv poskus je to ... poln humorja in sloga ... a če še enkrat pomislite, vseeno precej resen. 0 ali 1?


(Celotno besedilo v formatu pdf je na voljo spodaj!)

 

Razstava bo na ogled do 8. maja 2014, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure. Več informacij o razstavi in galeriji lahko najdete na uradni spletni strani NLB Galerije Avla. Prijazno vabljeni!

 

Vabilo

nlb_tiborkarpati_zlozenka_splet.pdf

Galerija

  • NLB Galerija Avla

Podpora

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji