Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Franjo Bahovac (Hrvaška), fotografska razstava

NLB Galerija Avla, Trg Republike 2, Ljubljana

17. januar 2013 — 14. marec 2013

Franjo Bahovac se je rodil leta 1851 v Samoborju. Nasledil je družinsko trgovinsko podjetje in postal eden bogatejših in uglednejših meščanov. Amatersko, a strastno se je ukvarjal s fotografijo. Njegova zapuščina, ki obsega več kot petsto fotografij, je bila odkrita povsem po naključju, pred desetimi leti in je zdaj del zasebne zbirke zbiratelja Josipa Horvata v Samoborju.

Pomen tega odkritja in prvih kritičnih ocen ne bi bil tako pomemben, če ne bi šlo za fotografije, ki so posnete v posebni stereografski tehniki. Stereofotografija je bila še posebej priljubljena med ljubiteljskimi fotografi na prehodu iz 19. v 20 stoletje. Črno-beli diapozitivi na steklu, ki se zdaj nahajajo v zasebni zbirki, slikajo Franja Bahovca kot izjemno veščega amaterskega fotografa, katerega interes je bil s stereokamero obeležiti vsakdanje vtise iz zasebnega življenja, lokalnega dogajanja in okolice, pa tudi motive iz mest in držav, ki jih je obiskal na številnih potovanjih. Bahovac je umrl v Samoborju leta 1924.

 

Kustos razstave Želimir Koščevič je ob razstavi zapisal:

 

"Bahovac s stereoskopskim fotografskim aparatom ne zapisuje le krajevne krajine Samoborja, temveč ga nosi s sabo tudi na bližnja in daljna potovanja. Zanj ima vse enako vrednost: tako samoborski meščani in kmetje, mestno središče Samoborja, Zagreb, Dunaj, London, Praga, Trst, kot ne nazadnje tudi avenije New Yorka. Vse to nikakor niso tako imenovane 'turistične' fotografije, temveč so mojstrsko izbrani, z ozračjem prežeti motivi z odmerjenimi plani in – to preseneča – zelo skrbnim kadriranjem. Brez dvoma lahko rečemo, da je vse, kar je Josip Horvat rešil in ohranil, izjemno obogatilo hrvaško fotografsko dediščino. /…/ Opazna je Bahovčeva veščina, da v pravem trenutku – s tedanjo tehnologijo, ki se je v prvih dveh desetletjih dvajsetega stoletja zelo hitro razvijala – ujame tako ozračje v prostoru kot trenutek v času. Skoraj z vsako fotografijo dokazuje, da je človek svojega časa ne samo po meščanskem habitusu, temveč tudi po kulturi opažanja. Razumljivo je, da s svojega čezoceanskega potovanja prinese v Samobor posnetek Niagarskih slapov, vendar iz New Yorka ne prinese takrat že deloma zgrajene vertikale velemesta, temveč preproste ulične prizore! Podobno ravna v Pragi, Trstu, Gradcu, na Dunaju in drugje, pa tudi v Zagrebu in Samoborju."

(Celotno besedilo v formatu pdf je na voljo spodaj!)

 

Razstava bo na ogled do 14. marca 2013, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure. Več informacij o razstavi in galeriji lahko najdete na uradni spletni strani NLB Galerije Avla (povezava). Prijazno vabljeni!

Vabilo

franjo-bahovac.pdf

Vse fotografske razstave

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji