Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Evžen Sobek
fotograf, Brno
Peter Granser
fotograf, Stuttgart

Evžen Sobek: Modri svetovi

Peter Granser: 2000-2012 


Cankarjev dom, sejna dvorana M3/4 (vhod iz Male galerije), sreda, 22. januar 2014, ob 19. uri

 

Ob zaključku natečaja Fotografija leta 2014 pripravljamo brezplačno predavanje dveh letošnjih članov žirije, Evžena Sobka (Brno) in Petra Granserja (Stuttgart).

 

Evžen Sobek bo v predavanju z naslovom MODRI SVETOVI predstavil delo zadnjih nekaj let, kjer je moč zaznati fascinacijo z modro barvo. Avtor govori celo o “modri fazi“, začetek tega obdobja pa sega v leto 2006, ko je odkril letovišča in bizarne ribiške kampe ob umetnih jezerih na jugu Češke. Modra barva sicer najprej ni bila prisotna pri tem projektu, vendarle pa je kasneje, ob gledanju in urejanju prvih posnetkov, povsem naravno prišla do izraza, z njo pa tudi specifično občutje, ki ga je spremljalo v tistih krajih. Kot pravi avtor, “spoznal sem, da mora biti v modri nekaj magičnega, nekaj, kar prinaša veselje v naša življenja in zaradi česar smo mirni … nekaj nepogrešljivega za naš obstoj. Morda je to razlog, da me modra še vedno spremlja …“.

 

Peter Granser se je kot samouk s fotografijo začel ukvarjati v poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Je pronicljiv opazovalec vsakdanjega življenja, njegovo delo pa ima socialno in sociopolitično noto. V svojem predavanju z naslovim PETER GRANSER: 2000–2012 bo predstavil delo zadnjih dvanajstih let. Do leta 2007 se je ukvarjal s hitro starajočo družbo Združenih držav in ameriškim političnim, gospodarskim in kulturnim vplivom na preostale dele sveta, od leta 2008 naprej pa v svojem delu uporablja tudi video in zvok. Njegovi zadnji trije projekti raziskujejo pomen doma in občutek izgube le-tega. Granser je član POC (Piece of Cake) projekta.

 

Predavanje, ki bo 22. januarja 2014 ob 19. uri v Cankarjevem domu (sejna dvorana M3/4), bo potekalo v angleškem jeziku. Število vstopnic je omejeno. Brezplačne vstopnice za predavanje prevzamete na blagajni Cankarjevega doma v času uradnih ur. Zaradi lažje organizacije vas prosimo, da vstopnice prevzamete najkasneje do torka, 21. januarja 2014.


O predavateljih:


Evžen Sobek se je rodil leta 1967 v Brnu, kjer je tudi obiskoval Tehnično univerzo. Sprva je študiral tehnično risanje, nato pa se je prepisal na Inštitut za ustvarjalno fotografijo Šlezijske univerze v Opavi. Evžen Sobek je samostojni fotograf in fotografski mentor, v svojem delu pa se osredotoča predvsem na dokumentarno fotografijo. Prve pohvale si je prislužil s serijo fotografij, ki prikazujejo življenje premonstratenskih menihov v češki vasi Zeliv, in s fotografijami vsakdanjega življenja Romov v njegovem rodnem mestu. Njegove fotografije so del mnogih zasebnih in javnih zbirk, med drugim Muzeja za likovno umetnost v Houstonu, Šole za vizualno umetnost v Osaki in Muzeja uporabnih umetnosti v Pragi. Ustanovil je Šolo fotografije v Brnu in natečaj Fotoframe, predaval pa je tudi v Osaki na Japonskem in v Portlandu v ZDA. Sobek je poleg Češke samostojno razstavljal še v Nemčiji in Avstriji, na Slovaškem, v Izraelu, letos pa tudi v prestižni fotografski galeriji ClampArt v New Yorku.

 

Peter Granser je avstrijski fotograf, ki deluje v Nemčiji. Za svoje delo je prejel številne nagrade in podpore. Leta 2002 je bil izbran v mojstrsko delavnico natečaja World Press Photo in prejel nagrado Discovery v francoskem Arlesu. Leta 2004 je prejel nagrado Oskar-Barnack, leta 2009 pa štipendijo VG Bild-Kunst fundacije. Prejel je tudi nagrado Alison & Peter Klein Photo Art Award in nagrado Helmut Kraft fundacije. Letos je dobil štipendijo Avstrijskega kulturnega foruma za rezidenco v Tokiu. Granserjeve fotografije so bile razstavljene po vsem svetu in so na ogled v okviru javnih zbirk Muzeja likovnih umetnosti v Houstonu (ZDA), španske Fundacije Ordóñez-Falcó in Fotografskega muzeja Winterthur ter Mestne galerije Stuttgart v Nemčiji. Doslej je izdal več knjig, med zadnje spadajo J´ai perdu ma tête (Edition Taube, 2014), Was einem Heimat war (Bücher & Hefte, 2012), 2000–2007 (Superlabo Japan, 2011).


Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji