Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Karel Cudlín
fotograf, Praga
Harry Gruyaert
fotograf, Pariz, Bruselj

Karel Cudlín: Moje življenje in dokumentarna fotografija

Harry Gruyaert: Korenine

Cankarjev dom, sejna dvorana M3/4 (vhod iz Male galerije), torek, 22. januar 2013, ob 19. uri

 

Ob zaključku natečaja Fotografija leta 2013 pripravljamo brezplačno predavanje dveh letošnjih članov žirije, Karla Cudlína in Harryja Gruyaerta.

 

Karel Cudlín bo v predavanju z naslovom Moje življenje in dokumentarna fotografija pokazal 250 črno-belih fotografij od leta 1977 pa do danes in poskušal prikazati posamezne dokumentarne cikle in projekte. Eden izmed takih ciklov je denimo Življenje v komunističnem režimu, kjer je fotograf v objektiv ujel komunistične proslave in manifestacije, ljudi na ulici, delavce, Rome. V drugem ciklu, Žametna revolucija, lahko vidimo prve begunce, kasneje umik sovjetske vojske in življenje v postkomunistični državi. Fotograf opazi in preko medija fotografije umesti v prostor tudi problem manjšin, proces obnove različnih verskih skupnosti, sploh židovske skupnosti v Pragi, posebno mesto v njegovem opusu pa ima tudi predsednik Václav Havel.

 

Harry Gruyaert, ki že več kot trideset let beleži prefinjene kromatične vibracije vzhodne in zahodne svetlobe od Belgije do Maroka in od Indije do Egipta, bo v predavanju z naslovom Korenine spregovoril o svojih zadnjih projektih, predvsem o delu v Maroku, ki je zaznamovano z njegovim izjemnim občutkom za barve, ter Belgiji, kjer se tradicionalno prepleta s sodobnim in banalnim, kar tvori zanimiva protislovja, ki so značilna za njegov fotografski opus.

 

Predavanje bo v angleškem jeziku, število vstopnic pa je omejeno. Brezplačne vstopnice za predavanje dvignete na blagajni Cankarjevega doma v času uradnih ur. Zaradi lažje organizacije obiskovalce prosimo, da vstopnice prevzamete najkasneje do ponedeljka, 21. januarja 2013. Lepo vabljeni!

 

Biografije predavateljev

 

Karel Cudlín, rojen leta 1960 v Pragi, se posveča zlasti dokumentarni fotografiji. Po diplomi na praški akademiji FAMU, smer fotografija, je kot profesionalni fotograf delal za številne vodilne češke revije, časnike in češko tiskovno agencijo; bil je osebni fotograf češkega predsednika Václava Havla in član praške fotografske povezave. Od leta 1996 dela kot svobodni fotograf. Njegova dela najdemo v zbirkah Muzeja uporabnih umetnosti in Mestnega muzeja v Pragi, Moravske galerije v Brnu, Ludwigovega muzeja v Kölnu, muzeja Checkpoint Charlie v Berlinu, muzeja Victoria and Albert v Londonu, Mednarodnega centra za fotografijo v New Yorku in v številnih zasebnih zbirkah povsod po svetu. Samostojno je razstavljal v mnogih evropskih državah in v ZDA, poleg tega je sodeloval na več kot 45 skupinskih razstavah. Njegova prva monografija je izšla leta 1994, sledile so ji še tri, zadnja pa je bila posvečena češkemu praškemu narodnemu gledališču. Cudlín je prejemnik 17 čeških nagrad za reportažno fotografijo, dvakrat pa je prejel štipendijo župana Prage.


Harry Gruyaert, belgijski fotograf, se je rodil leta 1941 v Antwerpnu. Med letoma 1959 in 1962 je študiral na Akademiji za fotografijo in film v Bruslju. Po končanem študiju je kot svobodni ustvarjalec sodeloval z modnimi in oglaševalskimi agencijami v Parizu in bil obenem tudi direktor fotografije na flamski televiziji. Leta 1969 je Gruyaert prvič obiskal Maroko, kjer je posnel fotografije pokrajine, za katere je leta 1976 prejel nagrado Kodak in jih leta 1990 zbral v knjigi Maroko. Zatem je odpotoval v Indijo in leta 1987 še v Egipt. Prav ta potovanja so odločilno zaznamovala njegov opus, ki ne razvaja z eksotičnostjo, pač pa gledalcu ponuja vpogled v daljne dežele z vzbujanjem nenavadnih in dostikrat nedoumljivih občutij. Gruyaert se je Magnum Photos pridružil leta 1981. Njegova knjiga Made in Belgium je izšla leta 2000, sledile pa so še Rivages, zbirka portretov obal z vsega sveta (2003), PhotoPoche (2006) in TV Shots (2007), v kateri raziskuje barve na televizijskem ekranu. V zadnjih letih se Gruyaert pogosto odloča za digitalni tisk, ker mu ponuja nove možnosti za delo in s pomočjo katerega barvi omogoči večjo izraznost. Gruyaert je svoje delo razstavljal v številnih galerijah po vsem svetu, njegove fotografije pa so umeščene tudi v stalne zbirke znamenitih muzejev, kot sta pariški Centre Georges Pompidou in Bibliothèque Nationale de France, ter v zbirke Howard Stein (New York), David Roberts (London), Lhoist (Belgija) itd.

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji