Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Milan Jaros
fotograf
Philippe Bordas
fotograf

Milan Jaros: Fotografija kot glas osebne izkušnje

Philippe Bordas: Herojska Afrika (1988–2008)

24. januar 2012, Cankarjev dom, Ljubljana

 

Milan Jaros je v predavanju z naslovom Fotografija kot glas osebne izkušnje predstavil svoje izkušnje pri objavljanju fotografij v revijah in ostalih tiskanih medijih. Osredotočil se je na fotografije, ki jih je posnel na Slovaškem, v Izraelu, Libanonu, Gruziji in na Kitajskem, ter zgodbe, ki so neposredno povezane z njegovim delom v domovini. Podrobneje je spregovoril tudi o ponovnem zanimanju za uporabo analogne fotografije.

 

Philippe Bordas je v svojem predavanju Herojska Afrika spregovoril o realnosti afriškega kontinenta, kot jo prikazujejo njegovi fotografski opusi, nastali med letoma 1988 in 2008 ter razstavljeni z naslovom Herojska Afrika. Črno celino, ki jo zaznamujejo desetletja uničujočih državljanskih vojn, lakote, bolezni in nasilja, je med številnimi obiski sam začel dojemati drugače. Prek pristnih prijateljskih vezi je spoznaval pravo naravo Afričanov, v svojih ciklih portretov pa se osredotoča na afriške borce, lovce, dreserje hijen, ki ponosno vztrajajo pri svojih vrednotah in starodavnih ritualih.

 

Milan Jaros se je rodil leta 1979 v Pragi na Češkem. Po šolanju na Srednji šoli grafičnih umetnosti (1994–1998) se je odločil za študij fotografije na praški akademiji FAMU (Fakulteta za film in televizijo) in ga zaključil leta 2004. Že v času študija je posnel reportažo o Romih na Slovaškem in se navdušil za dokumentarno fotografijo. Trenutno kot fotoreporter dela za češki tednik Respekt, ki slovi po raziskovalnem novinarstvu in poglobljenih prispevkih. Jaros se v svojem fotografskem opusu loteva zlasti družbenih vprašanj, kot so širjenje rasizma v Vzhodni Evropi, homoseksualna prostitucija in okoljske teme, snema pa tudi reportaže na kriznih območjih, denimo v Gruziji, Libanonu in Izraelu.

Njegova dela so bila objavljena v tujih medijih, kot so The New York Times, International Herald Tribune, l'Hebdo, Courriere International, Chicago Tribune, Respect in Reflex. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim nagrado UniCredit Bank za mladega fotografa (2009) in prvo nagrado v kategoriji 'Vsakdanje življenje' na natečaju Czech Press Photo 2009. Istega leta je prejel štipendijo župana mesta Prage in drugo nagrado na Unicefovem fotografskem natečaju. Leta 2010 je bil ponovno nagrajen na natečaju Czech Press Photo 2010, kjer je prejel tretjo nagrado v kategoriji 'Spot News' in častno omembo v kategoriji 'Vsakdanje življenje'.

 

Philippe Bordas, rojen leta 1961 v Sarcelles v Francij, je francoski pisatelj in fotograf. Za svojo knjigo s fotografijami L'Afrique à poings nus (Afrika golih pesti) je leta 2004 prejel nagrado Le Prix Nadar.

Zadnjih petnajst let potuje po afriških deželah, kjer je poleg ostalih fotografij, posnetih med tamkajšnjimi plemeni, ustvaril izjemno zbirko portretov. Njegova zbirka fotografij L’Afrique héroïque (Herojska Afrika) je vzbudila veliko zanimanja v Parizu, kjer so jo označili za eno lepših stvari, ki jih lahko človek vidi v Parizu. Od leta 1991 je Bordas tudi profesionalni fotograf znanega francoskega raperja MC Solaarja. Njegova knjiga s fotografijami znanega raperja je izšla septembra 2006 in nosi naslov Solaar: Quinze ans de ma vie dans les banlieues du monde (Solaar: petnajst let mojega življenja v svetovnih predmestjih).

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji