Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Thijs Wolzak
fotograf
Andrew Testa
fotograf

Thijs Wolzak: Resničnost v fotografiji

Andrew Testa: Kosovo 1999–2009

25. januar 2011, Cankarjev dom, Ljubljana

 

Thijs Wolzak je v predavanju z naslovom Resničnost v fotografiji govoril o svojem zanimanju za resničnost, ki pa ga ne ovira pri uporabi fotografskih orodij, s katerimi bolje pove svojo zgodbo. Po metodi in odnosu do resnice je podoben ustvarjalcu dokumentarnega filma: elemente resničnosti uporablja, da z njimi zgradi svojo predstavo o njej. Pri tem želi obvladovati vsak centimeter fotografije, v prizadevanju po nadzoru svoje resničnosti pa stvari prikaže bolj resnične, kot zares so.

Andrew Testa je v predavanju z naslovom Kosovo 1999–2009 predstavil zadnje desetletje svojega dela, v katerem se je intenzivno posvečal razmeram na Kosovu. Obdobje obsega čas od vojne leta 1999 in vmesnih let začasnega nadzora Združenih narodov do končne razglasitve neodvisnosti in časa po njej. Govoril je tudi o dokumentiranju konfliktov v južni Srbiji in Makedoniji, ki so sledili uspehu albanskih upornikov na Kosovu.

 

Thijs Wolzak, rojen v Haarlemu na Nizozemskem leta 1965, je na amsterdamski Akademiji Gerrit Rietveld končal študij fotografskega oblikovanja. Od leta 1988 ustvarja nenehno rastoči opus dokumentarnega dela, ki ga sestavljajo tako naročeni kot zasebni projekti. Med letoma 1991 in 1992 je v časniku NRC Handelsblad objavljal fotografsko kolumno The Boardroom, ki jo je pozneje, tako kot seriji Nieuw Sloten in Life in Dordrecht, izdal v knjižni obliki. Njegove fotografije so del številnih zbirk, med drugim fotografske zbirke Randstad, zbirke Zoetendaal, umetnostne zbirke CLB in zbirke muzeja Stedelijk v Amsterdamu. Trenutno za NRC Handelsblad pripravlja tedensko serijo Binnenkijken.

Njegovo delo je bilo na ogled v mnogih kulturnih ustanovah, kot so Beurs van Berlage v Amsterdamu, Kunsthal v Rotterdamu, Nizozemski fotografski inštitut v Rotterdamu, Nizozemski arhitekturni inštitut v Rotterdamu, muzej Stedelijk v Amsterdamu, Galerie In der Alten Feuerwache v Mannheimu, Landesmusem Francisco-Carolinum v Linzu in Laurenskerk v Rotterdamu, pa tudi Galerija Fotografija v Ljubljani. Wolzak je leta 1994 prejel prvo nagrado na tekmovanju Srebrna kamera v kategoriji arhitektura, leta 1995 pa častno omembo na natečaju za evropsko arhitekturno fotografijo.

 

Andrew Testa je bil rojen leta 1965 v Londonu. V 90. letih je kot svobodni fotograf za časnika The Guardian in The Observer večinoma dokumentiral okoljske proteste in gibanja za pravice živali v Veliki Britaniji, potem pa se je leta 1999 preselil na Kosovo, od koder je pokrival dogajanje na Balkanu, v Vzhodni Evropi, Srednji Aziji in na Bližnjem vzhodu. Šest let pozneje se je preselil v New York, od leta 2010 pa živi v Londonu. Redno sodeluje s časopisi in revijami, kot so The New York Times, Newsweek, Time, Stern, Geo, Der Spiegel, The Sunday Times Magazine in The Independent Magazine.

Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tri nagrade World Press Photo (1994, 2002, 2006). Organizacija Amnesty International ga je dvakrat razglasila za fotoreporterja leta. Leta 2006 je za svoje delo na Kosovu prejel Gettyjevo podporo za revijalno fotografijo. Dobil je tudi tri nagrade odličnosti Pictures of the Year (2001, 2004 in 2005) in več nagrad NPPA za reportažno fotografijo (2006 in 2008). Leta 1998 je sodeloval na mojstrski delavnici Joop Swart, ki jo organizira agencija World Press Photo. Njegove fotografije so bile med drugim na ogled v okviru festivalov Noordelicht, Arte Foto Festival, Perpignan in Angkor Photo Festival ter treh razstav World Press Photo.

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji