Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Klavdij Sluban
fotograf
Antoine D'Agata
dokumentarni fotograf

Antoine D'Agata: Noč

Klavdij Sluban: Z vzhoda na vzhod

28. januar 2010, Cankarjev dom, Ljubljana

 

Antoine D'Agata je v predavanju z naslovom Noč govoril o brezkompromisnih raziskovanjih skrajnih prostorov, v katerih se giblje na meji med fotografom in fotografiranim. Avtor je odgovarjal tudi na vprašanja, ki jih njegovo radikalno delo vedno znova odpira.

Klavdij Sluban je predstavil svoj projekt Z vzhoda na vzhod, v katerem s subtilnimi liričnimi fotografijami orisuje potovanja s transsibirsko železnico proti Daljnemu vzhodu. Za projekt je prejel prestižno nagrado za fotografijo (European Publishers Award For Photography), ki jo podeljuje šest evropskih založnikov.

 

Antoine D'Agata se je rodil v Marseillesu leta 1961. Leta 1983 je za deset let odšel v Združene države Amerike, kjer se je začel intenzivno zanimati za fotografijo in se udeleževati fotografskih tečajev v Mednarodnem fotografskem centru. V času svojega bivanja v New Yorku je med letoma 1991 in 1992 delal kot pripravnik v uredništvu Magnum Photos. Navkljub urjenju in številnim izkušnjam, ki jih je v tem času pridobil, si je po vrnitvi v Francijo vzel štiriletni premor od fotografiranja. Njegovi prvi knjigi o fotografiji, De Mala Muerte in Mala Noche, sta bili objavljeni leta 1998. Naslednje leto je Galerija Vu pričela distribuirati njegova dela. Leta 2001 je izdal knjigo Home Town, od tedaj pa še monografije Vortex, Insomnia, Stigma in Manifeste.

Leta 2004 se je D'Agata kot nominiranec pridružil mednarodni fotografski agenciji Magnum Photos in istega leta posnel svoj prvi kratki film Le Ventre du Monde. Ta eksperiment je vodil k nastanku filma oz. vizualnega eseja o tokijski prostituciji Aka Ana, ki je bil posnet v Tokiu leta 2006. S pojavom prostitucije se je ukvarjal tudi leta 2009 v Kambodži in o tem posnel dokumentarni film The Cambodian Room. Vse od leta 2005 se Antoine D'Agata seli in dela povsod po svetu. Polnopravni član Magnuma je postal leta 2008. Razstavljal je po Evropi in drugod po svetu in za svoja dela prejel prvo nagrado na Festival des Jeunes Créateurs v Parizu (1994), nagrado Villa Médicis, Hors les murs, Francija (1999), nagrado Forscher Fellowship Award, New York (1999), nagrado Niépce, Francija (2001), in nagrado The Higashikawa Overseas Prize, Japonska (2004).

 

Klavdij Sluban je bil rojen leta 1963 v Parizu, otroštvo pa je preživel v Sloveniji. Leta 1992 se je dokončno vrnil v Francijo in se popolnoma posvetil fotografiji. Subtilnosti črno-bele fotografije je že ob študiju spoznaval pod vodstvom Georgesa Fèvra. Veliko projektov je nastalo na njegovih potovanjih po Balkanu, državah ob Črnem morju, bivši Sovjetski zvezi, Baltiku, Karibskem otočju, Izraelu, Latinski Ameriki, Kitajski, Japonski, Indoneziji, Javi, Baliju in Sulaveziju. Med letoma 1995 in 2005 je v centru za mladoletne prestopnike Fleury-Merogis vodil fotografske delavnice in ob koncu vsakega tečaja priredil razstavo. Podobne projekte je izvedel po več zaporih za mladoletnike v državah nekdanje Sovjetske zveze, leta 2000 pa tudi v edinem tovrstnem slovenskem zaporu v Celju.

Sluban je doslej razstavljal po vsej Evropi in tudi zunaj njenih meja, med drugim v Muzeju sodobne umetnosti Millenium v Pekingu, Evropskem centru fotografije v Parizu in Metropolitanskem muzeju fotografije v Tokiu. Za svoje delo je prejel več nagrad, med drugim leta 1997 za opus Balkans Transits, ki ga je izdal v knjižni obliki, nagrado RFI, leta 2000 nagrado Niépce, leta 2001 nagrado francoskega ministrstva za kulturo, leta 2004 pa nagrado Leica. Gradivo, ki je nastalo ob delu z mladoletnimi prestopniki, je izdal v elektronski (10 ans de photographie en prison) in knjižni obliki (Entre Parenthèses), o njem pa je bilo posnetih več kratkih filmov. Leta 2002 je izdal knjigo Transverses. Leta 2009 je za projekt East to East prejel fotografsko nagrado združenja evropskih založnikov, serija pa je v knjižni obliki izšla v šestih jezikih.

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji