Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Ziyah Gafić
fotoreporter
Balazs Gardi
fotoreporter

Ziyah Gafić: Troubled Islam: Short Stories from Troubled Societies

Balazs Gardi: IO – Information Operation

30. januar 2008, Cankarjev dom, Ljubljana

 

Ziyah Gafić je v predavanju z naslovom Troubled Islam: Short Stories from Troubled Societies spregovoril o tem, kako negova odločitev za delo fotoreporterja izvira iz osebne izkušnje življenja v obleganem Sarajevu, ko je kot dvanajstleten deček nemočno opazoval, kako skopo in izkrivljeno podobo vojne in povojne Bosne dobiva mednarodna javnost. Projekt dokumentiranja bolečih posledic vojne v Bosni je skozi leta prerasel v serijo fotografskih esejev tudi o številnih drugih tranzicijskih državah Evrope, Afrike in Azije, ki se soočajo s podobnimi vzorci etničnega nasilja. V tradicionalno muslimanski Palestini (Izraelu), Kurdistanu, Iraku, Osetiji, Ruandi, Čečeniji, Libanonu in Afganistanu je fotografiral vsakdanje življenje ljudi ter poskušal zaobjeti njihovo trpljenje, osamljenost, a tudi odločenost, da nadaljujejo življenje v okolju, ki ga je uničila vojna. Cilj Gafićevega dela je zbujanje sočutja; tako poskuša omiliti njihovo odtujenost, izbrisati razlike med "njimi" in "nami". Če bralci ne čutijo s subjekti na njegovih fotografijah, je to zanj neuspeh. Skozi svoje delo, ki ga bo predstavil na predavanju, poskuša osvetliti vprašanje posledic mednarodnih vojaških posredovanj in se pri tem osredotoča na prizadete civiliste, ki se na vsak način trudijo vsaj za silo obnoviti svoja uničena življenja. Neumrljivo upanje ljudi, ki jih srečuje na svojih potovanjih, je dokončno utrdilo Gafićevo odločitev, da se bo še bolj trudil biti njihov "glas" v svetu.

 

Balazs Gardi je v predavanju z naslovom IO – Information Operation govoril o svojem dolgoletnem fotografskem projektu v Afganistanu. Vse od padca talibanskega režima leta 2001 je namreč delal v tej državi kot fotoreporter. V času okupacije ameriških vojaških sil in enot NATA je občasno potoval skupaj z vojaki kot t. i. "embedded" fotoreporter. Priložnost je uporabil za dokumentiranje življenja vojakov in beleženje posledic vojne, kot jih občuti lokalno afganistansko prebivalstvo. Čeprav ima "embed" način dela, pri katerem novinarji in fotoreporterji z vojsko podpišejo pogodbo o sodelovanju, določene omejitve, predstavnikom medijev obenem omogoča dostop do odročnih in nevarnih območij, ki bi jih bilo v lastni režiji nemogoče doseči in dokumentirati. Gardi meni, da je pojem "embed" predvsem novo poimenovanje za desetletja staro prakso spremljanja vojakov v boju, ki je eden izmed načinov poročanja o vojnah. Nova pa je zagotovo intenzivnost, s katero poskuša moderna vojska "upravljati" z mediji, kako odločno želi manipulirati s sporočili, ki se prek medijev prenašajo javnosti. Namesto da bi se spuščal v razpravo o relativnem razmerju med "embedded" in "enostranskem" poročanju, bo Gardi govoril o svojih izkušnjah z delom fotoreporterja v kompleksnem, občasno nevarnem in pogosto frustrirajočem okolju, ki ponuja veliko število zgodb, zaradi česar je točno in uravnoteženo poročanje izjemno težko opravilo.

 

 

Ziyah Gafić se je rodil v Sarajevu, ki je še danes baza njegovega delovanja. Prejel je več nagrad World Press Photo, bil razglašen za Unicefovega fotografa leta in prejel podporo Getty Images za uredniško fotografijo. Njegove fotografije so redno objavljene v revijah in časopisih, kot so The Times Magazine, The New York Times Magazine, La Reppublica, Le Monde 2, Photo, Newsweek itd. Med drugim je razstavljal v Amsterdamu, Londonu, Milanu, New Yorku in Ženevi. Teme, katerim se posveča pri svojem delu, so družbene skupine v tranziciji oziroma v konfliktu. Te je mogoče najti od Bosne do Ruande, od Čečenije do Iraka … Pravkar je zaključil dolgoročen projekt o islamu.

 

Balazs Gardi je madžarski fotograf, ki je do leta 2003, ko je postal svobodnjak, sedem let delal za največji madžarski politični dnevnik Nepszabadsag. Od takrat se posveča dokumentiranju vsakdanjega življenja skupin, ki so potisnjene na rob družbe in se soočajo s humanitarno krizo. Redno objavlja v publikacijah kot so Time in Newsweek, med drugim je prejemnik nagrad in podpore organizacij Getty Images, Alexia Foundation, World Press Photo in Reuters Foundation. Razstavljal je v francoskem Perpignanu, Budimpešti in Amsterdamu. Trenutno ustvarja v okviru večletnega projekta v Afganistanu.

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji