Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Predavatelji

Christopher Anderson
fotograf

Christopher Anderson

1. februar 2006, Cankarjev dom, Ljubljana

 

Christopher Anderson se je predstavil kot reportažni fotograf in priložnostni vojni fotograf. Predaval je o svojih dolgoletnih izkušnjah in opisal razvoj svoje fotografske poti, ki ga je vodila po celem svetu, od Texasa, kjer je dokumentiral obletnico atentata na Johna F. Kennedyja, do Čila, Rusije, Kitajske, Filipinov, Slonokoščene obale, Iraka in Egipta. Fotografiral je afganistanske begunce v Pakistanu in emigrante s Haitija na poti v Ameriko, v Moldaviji, Siriji, Jordaniji in Ukrajini je bil na sledi tihotapcem orožja. V njegovem portfoliu najdemo tudi fotografije predmestja venezuelske prestolnice Caracas, ki je eno najnevarnejših mest na svetu, izgredov v prestolnici Haitija Port au Prince in posledic orkana Katrina. Predavanju je sledila diskusija.

 

Christopher Anderson se je rodil leta 1970 v kanadski provinci British Columbia. Sprva je živel v Texasu in Coloradu, nato v New Yorku in Parizu, nazadnje spet v New Yorku. Svojo fotografsko kariero je začel leta 1993 z delom za manjši časopis v Coloradu. Leta 1995 je začel sodelovati s fotografsko agencijo Aurora, kar je močno vplivalo na njegov fotografski razvoj. Začel je fotografirati za najrazličnejše naročnike, od bejzbolskih maskot za revijo LIFE do inuitskih lovcev na Grenlandiji za revijo National Geographic Adventure.
Leta 1996 je postal pogodbeni fotograf za revijo U. S. News & World Report. Vse bolj so ga začenjala zanimati socialna vprašanja, na primer posledice gospodarske krize v Rusiji. Leta 1999 je fotografiral emigrante s Haitija in naslednje leto za te črno-bele fotografije prejel zlato medaljo Roberta Cape, ki jo podeljuje združenje Overseas Press Club of America. Leta 2001 je za zgodbo o mladih metalcih kamenja iz Gaze prejel Kodakovo nagrado za mladega fotografa in v istem letu za fotografije afganistanskih beguncev v Pakistanu nagrado zlata Visa na največjem evropskem festivalu novinarske fotografije Visa pour l’image v francoskem Perpignanu. Leta 2004 je bil izbran za fotografa leta revije News Photographer ameriškega nacionalnega združenja reportažnih fotografov. Anderson je trikratni finalist za štipendijo fundacije Eugen Smith za humanistično fotografijo. Leta 2002 je postal član agencije VII, leta 2005 se je kot nominiranec pridružil agenciji Magnum.

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji