Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Evžen Sobek (Češka), fotografska razstava

NLB Galerija Avla, Trg Republike 2, Ljubljana

23. januar 2014 — 27. februar 2014

Evžen Sobek se je rodil leta 1967 v Brnu, kjer je tudi obiskoval Tehnično univerzo. Sprva je študiral tehnično risanje, nato pa se je prepisal na Inštitut za ustvarjalno fotografijo Šlezijske univerze v Opavi. Evžen Sobek je samostojni fotograf in fotografski mentor, v svojem delu pa se osredotoča predvsem na dokumentarno fotografijo. Prve pohvale si je prislužil s serijo fotografij, ki prikazujejo življenje premonstratenskih menihov v češki vasi Zeliv, in s fotografijami vsakdanjega življenja Romov v njegovem rodnem mestu. Njegove fotografije so del mnogih zasebnih in javnih zbirk, med drugim Muzeja za likovno umetnost v Houstonu, Šole za vizualno umetnost v Osaki in Muzeja uporabnih umetnosti v Pragi. Ustanovil je Šolo fotografije v Brnu in natečaj Fotoframe, predaval pa je tudi v Osaki na Japonskem in v Portlandu v ZDA. Sobek je poleg Češke samostojno razstavljal še v Nemčiji in Avstriji, na Slovaškem, v Izraelu, letos pa tudi v prestižni fotografski galeriji ClampArt v New Yorku.

 

Tomáš Pospěch, kritik in kustos razstave, je zapisal naslednje: 

 

Prepričljiva očarljivost Modrega življenja temelji na nauku, da je drobna posamičnost izsek celote. Za nastanek serije fotografij je avtor izbral večplastno okolje treh akumulacijskih jezer Nové Mlýny, ki so nastali v sedemdesetih letih med vinogradi južne Moravske. S sistematičnim mapiranjem je avtor ta mali vzorec uporabil kot model za zarisovanje vrste sodobnih fenomenov. Evžen Sobek beleži tu nadvse nenavadno koeksistenco najrazličnejših vikendašev, svet ribičev, lovcev, privržencev narave, vsestranskih hišnih mojstrov, vrtičkarjev, igralcev paintballa, deskarjev in motoristov, ki jih druži navdušenje nad soncem, vodo, hrano in alkoholom. Le-ti so si tu bolj ali manj pollegalno in samohotno postavili vikende in najrazličnejše namenske stavbe ali pa bivajo v avtodomih in prikolicah, ki so jih sčasoma obdali z vrtovi. Za zaobjetje tega sveta je Evžen Sobek izbral negativ srednjega formata, ki ga je nato skeniral, da bi na ta način ustvaril fotografije z mehko tonalnostjo, uglašeno v modrih tonih, in z vrsto drobnih detajlov. V minulem desetletju je plejada čeških fotografov poizkusila poimenovati dobo, življenjski stil in skupne vrednote s sledenjem sodobnim oblikam preživljanja prostega časa. Nedvomno in brez pretiravanja lahko rečemo, da gre za eno izmed ključnih tem obdobja. Evžen Sobek pa je bil med vsemi najbolj dosleden.

 

(Celotno besedilo v formatu pdf je na voljo spodaj!)


Razstava bo na ogled do 27. februarja 2014, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure. Več informacij o razstavi in galeriji lahko najdete na uradni spletni strani NLB Galerije Avla. Prijazno vabljeni!

 


Vabilo

nlb_evzensobek_zlozenka_splet.pdf

Galerija

  • NLB Galerija Avla

Podpora

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji