Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Emiliano Ponzi (Italija), razstava ilustracij

NLB Galerija Avla, Trg Republike 2, Ljubljana

14. november 2013 — 16. januar 2014

Emiliano Ponzi, v svojih drznih teksturiranih ilustracijah uporablja repeticijo, odlikujejo pa jih zmerna uporaba linij in močna grafična kompozicija, s katerima definira in sporoča dani koncept. Njegove ilustracije se pojavljajo v oglaševanju, revijah, knjigah, časopisih in animacijah. Med njegove naročnike spadajo publikacije in časopisi The New York Times, Le Monde, The New Yorker, The Boston Globe, Time, The Economist, Newsweek, podjetja, kot so United Airlines, založba Penguin books, oglaševalski agenciji Saatchi & Saatchi New York in Leo Burnett Iberia. Med njegovimi italijanskimi naročniki pa so tudi La Repubblica, Feltrinelli, Il Sole 24 Ore, Mondadori, Wired in Muzej oblikovanja Triennale v Milanu. Ponzi je za svoje delo prejel več nagrad, med drugim tudi odmevno Young Guns nagrado, ki jo podeljuje newyorški Art Director’s Club. Poleg tega je prejel še častni odličji Združenja ilustratorjev iz New Yorka in Los Angelesa, častno odličje revije 3x3 Magazine Pro show, nagrado za odličnost revije Print, mednarodno nagrado za oblikovanje How in nagradi Communication Arts Illustration Annuals in American Illustration Annuals. Letos je prejel tudi prestižno nagrado Gold Cube, ki jo podeljuje newyorški Art Director's Club. Je eden najpomembnejših ilustratorjev svoje generacije.  

 

Nicholas Blechman, art direktor priloge Book Review pri New York Timesu je ob razstavi zapisal:

 

Emiliano Ponzi je posebej spreten pri iskanju vizualnih metafor, ki učinkujejo na bralca. Figuralika v njegovih ilustracijah je univerzalna, ne da bi bila generična, in kot vsi dobri ilustratorji je vsestranski. Emiliano trdo dela. Svojim naročnikom pošlje več različic, več kot je potrebno za naročilo, in po navadi so vse primerne za objavo. Ni domišljav, pa tudi negotov ne, zgolj predan iskanju najboljše možne rešitve.

Ilustracija, dobra ilustracija torej, obstaja na robu umetnosti in posla. Lahko nastane kot naročilo za publikacijo, vendarle pa, če je dobra, preseže spone založništva in se dotakne bralca. Kot pravi Bruno Munari, »oblikovalec je umetnik današnjega časa, a ne zato, ker je genij, pač pa zato, ker deluje na način, ki na novo vzpostavlja stik med umetnostjo in javnostjo, ker je skromen in ker se odzove na katerokoli zahtevo družbe, v kateri živi …« To bi lahko zapisali tudi za Emiliana Ponzija.

 

(Celotno besedilo v formatu pdf je na voljo spodaj!)

 

Razstava bo na ogled do 16. januarja 2014, galerija pa je odprta vsak delavnik od 8. do 18. ure. Več informacij o razstavi in galeriji lahko najdete na uradni spletni strani NLB Galerije Avla. Prijazno vabljeni!

 

Vabilo

nlb_emilianoponzi_zlozenka_splet.pdf

Galerija

  • NLB Galerija Avla

Podpora

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji