Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Arja Hyytiäinen (Finska): Razdalja zdaj, fotografska razstava

Galerija Fotografija, Mestni trg 11/I, Ljubljana

10. september 2013 — 10. oktober 2013

Arja Hyytiäinen je bila rojena leta 1974 v finskem mestu Turku, trenutno pa živi v La Rochellu, Franciji. V dokumentarnem stilu je začela fotografirati, ko je pričela z izobraževanjem na severu Švedske, pozneje pa je diplomirala na praškem FAMU. Ko se seli med različnimi evropskimi mesti – Berlin, Pariz, Praga, Gothenburg – dokumentira svoje življenje v gibanju in dodaja elemente fikcije. Leta 2006 je v Franciji prejela nagrado Kodak za kritično fotografijo, leta 2007 pa na Poljskem nagrado Grand Prix na Fotofestivalu v Lodžu. Istega leta je izšla njena knjiga »Distance Now«. Dela kot svobodna umetnica in razstavlja v številnih evropskih državah. V zadnjih letih vodi delavnice na berlinski Neue Schule Fur Fotografie, na FotoDepartment v Sankt Peterburgu in na številnih drugih šolah. Arjo Hyytiäinen zastopata Agence VU in Galeria ZPAF i S-KA iz Krakova na Poljskem. Več o njenem delu na www.arjahyytiainen.com.

 

»Razdalja zdaj (2002–2005) je avtobiografsko delo, posvečeno čustvom in občutjem, ki sem jih doživljala med razpadom zveze. Naslov se nanaša na psihološko razdaljo med mojim partnerjem in mano, tako v času razhajanja kot pozneje. Nekaj fotografij je nastalo med razhajanjem, druge pa so dokumenti mojega preteklega življenja. Razdalja se nanaša na fizično razdaljo med dvema partnerjema v razmerju na daljavo, zdaj pa se nanaša na čas po razhodu.

 

Razdalja zdaj se nanaša na iluzijo ljubezni, čustveno zmedenost, obup, strah in odvisnost.

 

Nekatere fotografije so uprizorjeni samokritični avtoportreti, na katerih je prikazan obup, ki ga človek lahko občuti, ko se razmerje konča. Druge so moje zasebne arhivske slike minulega življenja, ki pridobijo na vrednosti šele po določenem času. Pogosto je v njih mogoče začutiti dogodke, ki se bodo šele zgodili.«

 

Arja Hyytiäinen

 

Razstava bo na ogled do 10. oktobra 2013. Galerija je odprta od torka do petka od 12. do 19. ure in v soboto od 10. do 14. ure. Več informacij o razstavi in galeriji lahko najdete na spletni strani Galerije Fotografija. Lepo vabljeni!

Vabilo

vabilo_arja.pdf

Galerija

  • Galerija Fotografija
Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji