Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Podobe iz podzemne (ZDA), oblikovalska razstava

Muzej novejše zgodovine Slovenije, Celovška cesta 23, Ljubljana

4. junij 2013 — 4. julij 2013

Emzin zavod za kreativno produkcijo, Šola za vizualne umetnosti (SVA) iz New Yorka in Muzej novejše zgodovine Slovenije predstavljamo razstavo Podobe iz podzemne: plakati iz podzemne železnice od leta 1947 do danes newyorške Šole za vizualne umetnosti.


 

Odprtje razstave plakatov newyorške SVA bo v torek, 4. junija, v Muzeju novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 4. julija 2013, na otvoritvi pa bodo poleg Anthonyja P. Rhodesa, namestnika izvršnega direktorja Šole za vizualne umetnosti (SVA) iz New Yorka in kustosa razstave, prisotni še Francis Di Tommaso, direktor galerije Visual Arts pri SVA, Mirko Ilić, profesor na SVA, in Beth Kleber glavna arhivistka Oblikovalskega študijskega centra in arhiva Milton Glaser.


Razstavljeni bodo plakati 27 avtorjev:

Gail Anderson, Marshall Arisman, Gene Case, Ivan Chermayeff, Paul Davis, Louise Fili, Audrey Flack, Bob Gill, Robert Giusti, Milton Glaser, Phil Hays, Mirko Ilić, Viktor Koen, Stephen Kroninger, Marvin Mattelson, James McMullan, Jerry Moriarty, Tony Palladino, Stefan Sagmeister, David Sandlin, Paula Scher, Eve Sonneman, Gilbert Stone, George Tscherny, Sal De Vito, James Victore, Robert Weaver


SPREMLJEVALNI DOGODEK

Predavanje Beth Kleber, glavne arhivistke Oblikovalskega študijskega centra in arhiva Milton Glaser, z naslovom Podobe iz podzemne: plakati iz podzemne železnice kot javna umetnost bo potekalo v torek, 4. junija 2013, ob 20.30 uri v Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

 

***

 

"Razstava predstavlja zgoščen pregled neskončne množice plakatov, ki so nastali na Šoli za vizualne umetnosti (SVA) z namenom predstavitve na prostrani mreži postaj newyorške podzemne železnice. Zbirka predstavljenih plakatov ponuja le bežen vpogled v zgodovino SVA in v kolektivni talent priznanega oddelka za oblikovanje in ilustracijo šole. Na SVA so plakate uvedli kot sredstvo za oglaševanje in nabor novih talentov. S tem, ko so plakati razstavljeni na mestih, kjer jih vsak dan vidi več milijonov ljudi, šoli stalno zagotavljajo nova povpraševanja in prijave za študij. Ker so med avtorji ugledni grafični oblikovalci, kot so Gail Anderson, Ivan Chermayeff, Paul Davis, Mirko Ilić, Milton Glaser, Stefan Sagmeister in Paula Scher, plakati šole SVA služijo kot opomnik, kako pomembno vlogo igra umetnost v našem življenju."


Francis Di Tommaso, direktor galerije Visual Arts


Vabimo vas, da si več o razstavi, predavanju in SVA preberete v spodnjem vabilu!

Vabilo

_podobe-iz-podzemne_vabilo.pdf

Vsa grafična oblikovanja

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji