Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Heinz Edelmann, plakati 1960–2000, oblikovalska razstava

Galerija Vžigalica (MGML), Trg francoske revolucije 7, Ljubljana

11. december 2012 — 6. januar 2013

V torek, 11. decembra 2012, smo v Galeriji Vžigalica odprli razstavo legendarnega grafičnega oblikovalca s preprostim naslovom Heinz Edelmann. Na razstavi je na ogled 45 plakatov iz različnih obdobij oblikovalčevega več kot 40-letnega ustvarjanja, vključno s plakatom Rumena podmornica skupine The Beatles.  

Kot uvod v razstavo je dan pred odprtjem potekalo brezplačno predavanje umetnikove hčere, ilustratorke Valentine Edelmann in predvajanje animirane klasike Rumena podmornica.


O RAZSTAVI

Heinz Edelmann (1934–2009) v evropskem prostoru velja za enega najpomembnejših nemških oblikovalcev in ilustratorjev druge polovice 20. stoletja. Rojen v Češkoslovaški republiki, je končal študij na Akademiji likovnih umetnosti v Düsseldorfu in se na začetku svoje kariere uveljavil zlasti kot oblikovalec gledaliških plakatov in oglasov. Med drugim je bil redni ilustrator in oblikovalec naslovnic za mednarodno priznano nemško avantgardno revijo Twen ter ilustrator pri Frankfurter Allgemeine Zeitung. Odločilni trenutek v njegovi karieri predstavlja znamenita animirana Beatlesova psihedelična klasika Rumena podmornica iz leta 1968, kjer je sodeloval kot umetniški direktor, tipograf in celo scenarist. Kot profesor in predavatelj je deloval na številnih umetniških šolah in univerzah v Nemčiji in na Nizozemskem, v zadnjih letih na Akademiji likovnih umetnosti v Stuttgartu. Od leta 1964 je bil član mednarodne grafične zveze Alliance Graphique Internationale, njegova dela najdemo v številnih mednarodnih oblikovalskih zbirkah. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim Kulturpreis der Stadt Essen leta 1984 ter Masters Series Award SVA, New York leta 2005.

 

SPREMLJEVALNI PROGRAM:

Brezplačno predavanje ilustratorke  Valentine Edelmann z naslovom Da, življenje obstaja tudi po Rumeni podmornici in projekcija filma Rumena podmornica

Projekcija dvorana Mestnega muzeja Ljubljana, ponedeljek, 10. december 2012, ob 20. uri

 

Kot uvod v slavnostno otvoritev razstave je na predvečer odprtja razstave v ponedeljek, 10. decembra 2012, potekalo brezplačno predavanje o delu Heinza Edelmanna, na katerem je spregovorila njegova hči in ilustratorka Valentine Edelmann. Po predavanju je bila prvič v Sloveniji na ogled tudi znamenita animirana Beatlesova psihadelična klasika Rumena podmornica.

 

Valentine Edelmann je na predavanju predstavila delo očeta, najbolj znanega zaradi animiranega filma o skupini The Beatles, Rumena podmornica, ki je bil premierno predstavljen leta 1968. V štiridesetletni karieri, ki je sledila, je uspešno ustvaril več sto plakatov, knjižnih naslovnic in ilustracij. Čeprav so tudi po letu 1968 številni umetniki še uporabljali psihedelični slog, ga je Heinz Edelmann hitro opustil. A ne glede na njegov izbrani pristop, ali samo z uporabo tipografije ali z izbiro sloga, ki spominja na abstraktno slikarstvo, je njegovo delo vedno ostalo prepoznavno kot delo Heinza Edelmanna. Pred kratkim so pregledali arhiv del, ki jih je zapustil, in na predavanju bodo prikazana dela – ilustracije, knjige in plakati, ki še niso bila prikazana vse od takrat, ko so bila objavljena. Ta dela, ki so večinoma nastala med letoma 1970 in 1990, prikazujejo nadaljnji razvoj njegovega osebnega sloga. Da, življenje obstaja tudi po Rumeni podmornici!

 

Valentine Edelmann se je rodila leta 1964 v Düsseldorfu, od leta 1970 pa živi in ustvarja v Amsterdamu. Končala je študij grafičnega oblikovanja na Akademiji Rietveld in se od leta 1988 posveča zlasti ilustraciji. Udejstvuje se na področju knjižne ilustracije in oblikovanja naslovnic ter sodeluje s številnimi nizozemskimi in nemškimi časopisi kot npr. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Poleg tega se ukvarja še z animiranimi televizijskimi oglasi, kratkimi filmi za otroški program (VPRO) in z oblikovanjem (poslikava kozarcev Ritzenhoff, ohišja za I-Phone ipd.). Sodeluje z nekaterimi vodilnimi nizozemskimi grafičnimi oblikovalci, kot so Anthon Beeke, Studio Dumbar in Una. Vrsto let poučuje tudi na številnih nizozemskih oblikovnih šolah in trenutno predava na oddelku za ilustracijo Visoke umetniške šole v Utrechtu.

Vabilo

heinz-edelmann.pdf

Vsa grafična oblikovanja

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji