Emzin

Zavod za kreativno produkcijo Emzin je nepridobitna organizacija, ki od leta 1995 aktivno in kontinuirano deluje na področju kulture in umetnosti. Osnovni koncept programa zavoda je preplet založniške, razstavne in izobraževalne dejavnosti ter drugih oblik promocije vseh zvrsti vizualnih komunikacij kot angažiranega ustvarjalnega odziva na aktualno dogajanje v sodobni družbi. Tako razstavni kot izobraževalni in založniški projekti vključujejo grafično oblikovanje, ilustracijo in fotografijo, pogosto tudi preplete posameznih zvrsti.

Emzinov seminar vizualnih komunikacij

Mestni muzej Ljubljana, Gosposka 15, Ljubljana

13. november 2012 — 14. november 2012
Predavatelji

Martijn Engelbregt
Nizozemska
Jean-Emmanuel "Valnoir" Simoulin
Francija
Yeşim Demir
Turčija
Dušan Petričić
Kanada

Kotizacija

(samo)zaposleni 200 EUR (plus DDV), študenti 50 EUR (plus DDV)

emzinov-seminar-nov2012.pdf

PROGRAM:

 

PRVI DAN SEMINARJA, v torek 13. novembra 2012, sta svoje delo predstavila nizozemski oblikovalec Martijn Engelbregt in Jean-Emmanuel "Valnoir" Simoulin, francoski grafični oblikovalec. Martijn Engelbregt je v svojem predavanju začel s prikazom nizozemskih primerov obrazcev in registracij ter oblikovalcev, ki so nanj vplivali. Njegov cilj je ganiti ljudi, jim dati priložnost, da o stvareh, o katerih navadno sploh ne razmišljajo, začnejo razmišljati drugače. Jean-Emmanuel "Valnoir" Simoulin je govoril o prostovoljni marginalizaciji in zavračanju kompromisov v grafičnem oblikovanju. Z demonstracijo lastnih del, pa tudi del drugih avtorjev, ki so mu bila v navdih, je poskušal pokazati, da so tudi strah, bolečina in druga negativna občutja plodna tla za umetniški izraz, medtem ko lahko pozitivni spekter čustev vodi v sterilen izraz brez substance.

 

DRUGI DAN SEMINARJA, v sredo 14. novembra 2012, sta predavala turška grafična oblikovalka Yeşim Demir in Dušan Pertričić, srbski illustrator. Yeşim Demir je v svojem predavanju spregovorila o tem, kako se v holističnem procesu ustvarjanje knjige združijo dizajn, oblikovalec, material in bralec. Pravi, da je dizajn kopija naših misli. Sprašuje se, kako bi lahko ob nenehnih obratih elektronskih informacij poskrbeli za omejitev pozabljanja, ali kako bi lahko svoje misli trajno shranili. Predavanje Dušana Petričića se je osredinjalo okoli njegove poklicne poti, ki ima dve jasni prevladujoči usmeritvi: politično karikaturo in otroško ilustracijo. Zahvaljujoč različnim okoliščinam je imel priložnost svoje delo opravljati v dveh politično, zgodovinsko in kulturno različnih okoljih – v Jugoslaviji (Srbiji) in Severni Ameriki.

 

BIOGRAFIJE PREDAVATELJEV: 

 

Martijn Engelbregt

Martijn Engelbregt (1972) je nizozemski oblikovalec. Kot ustanovitelj skupine EGBG (Engelbregt skupina za menedžment podatkov) snuje inštitute, obrazce, raziskave in postopke. S svojimi absurdnimi projekti nudi ironičen pogled na včasih precej kafkovski svet. Med študijem ga je najbolj zanimalo zbiranje obrazcev – sprva zato, ker ga je privlačil njihov grafični videz. Pozneje se je začel še bolj posvečati vprašanju, zakaj ljudje takšne obrazce izpolnjujejo in kako to počnejo. Njegovo obsesivno zanimanje za obrazce, vprašalnike in statistiko se kaže v njegovem opusu, ki je igriv v rabi jezika, pa tudi izzivalen in humoren. S svojimi deli se dotika umetnosti, oblikovanja, raziskav in politike. Engelbregt je zaslovel z objavo protiscenarija za nezaželene telemarketinške klice, zasnoval je trgovino z relacijskimi darili za sosede, bil je kuhar v restavraciji na prostem, v kateri so stregli le ostanke in užiten plevel, vsesplošno razburjenje pa je povzročil, ko je na naslove 200.608 gospodinjstev v Amsterdamu poslal uradne obrazce, ki naj bi jih stanovalci uporabili za prijavo vseh nezakonitih priseljencev, ki jih morda poznajo.

 

Jean-Emmanuel "Valnoir" Simoulin

Jean-Emmanuel "Valnoir" Simoulin (1979) je študiral grafično oblikovanje na pariški šoli EPSAA, kjer je diplomiral leta 2004. Med svoje zgodnje vplive šteje slovenski kolektiv NSK, zelo zgodaj pa se je tudi odmaknil od komercialnega in korporativnega oblikovanja, da bi se osredotočil na alternativno, underground glasbeno sceno, industrijski in black metal – sfero, kjer naročnik ne dominira oblikovalcu in se ta lahko prosto izrazi. To ga je leta 2006 napeljalo k pisanju manifesta, v katerem zahteva od naročnika popolno zaupanje v oblikovalca in njegov ustvarjalni proces – naročnik mora projekt ali sprejeti v celoti in brez kompromisov ali pa ga zavrniti. Njegovo delo danes niha med vizualno prenasičenim verskim/totalitarističnim dekorjem in nasilnimi narativnimi koncepti, med grafičnim minimalizmom in eksperimenti, ki vključujejo človeško telo, kot denimo tiskanje plakatov s črnilom iz človeške krvi (2010) ali šivanjem zaplat blaga na človeško kožo (2012). Njegov studio Metastazis deluje v Parizu.

 

Yeşim Demir

Yeşim Demir (1968) je diplomirala na oddelku za grafično oblikovanje univerze za likovno umetnost Mimar Sinan. V oglaševalskih agencijah Young and Rubicam in RPM Radar/CDP Europe je delala kot art direktorica in kreativna direktorica. Od leta 2003 predava na oddelku za grafično oblikovanje univerze Mimar Sinan, hkrati pa poučuje na univerzah Kadir Has in Bilgi. Na nacionalnih natečajih je prejela številne nagrade, z razstavami se je predstavljala v New Yorku, Buenos Airesu, Istanbulu, Duisburgu in Seulu, večkrat je bila članica žirij. Od leta 2005 do leta 2011 je predsedovala Turškemu združenju grafičnih oblikovalcev, za obdobje 2011-2013 so jo v upravnem odboru ICOGRADE izvolili za podpredsednico. Trenutno ima svoj oblikovalski studio Demir Tasarım, v okviru katerega se osredotoča na celostne grafične podobe in oblikovanje knjig.

 

Dušan Petričić

Dušan Petričić (1946) je diplomiral na beograjski likovni akademiji. Politične karikature in ilustracije je objavljal v vseh pomembnejših jugoslovanskih revijah in časnikih, od leta 1993, ko se je preselil v Toronto, pa tudi tujih publikacijah, kot so New York Times, Wall Street Journal, Toronto Star in Scientific American. Kot soavtor in ilustrator se je podpisal pod več kot 40 knjig za otroke. Ilustracijo in animacijo je poučeval na beograjski likovni akademiji in na Sheridan College v Oakvillu v Kanadi. Petričić je začel risati pri štirih letih. Motive je črpal v svetu okoli sebe in likovno izražanje je zanj postal način komunikacije. V mladosti sta ga posebej navdihovali stara enciklopedija in knjiga Ferenca Molnarja Dečki Pavlove ulice, pozneje pa umetniki, kot so Leonardo da Vinci, Dürer in Picasso. Prejel je več nagrad na mednarodnih razstavah in sejmih v Tokiu, Amsterdamu, Beogradu, Leipzigu, Moskvi, Budimpešti, Ankari, New Yorku, Torontu, Montrealu, Philadelphiji in Skopju. Za knjigo On Tumbledown Hill je prejel nagradi IBBY Certificate of Honour in Alberta Book Award. Knjiga The Longitude Prize je prejela častno omembo v izboru za nagrado Roberta F. Siberta. Petričiću je njegov poklic najljubši hobi.

Emzin
zavod za kreativno produkcijo
, Metelkova ulica 6,
1000 Ljubljana
t: +386 (0)1 430 35 44
f: +386 (0)1 430 35 40

© Emzin in avtorji